In Zeewolde hebben we veel binnenwater, deze wateren staan bijna allemaal met elkaar in verbinding. Veel water, veel plezierboten, dus veel plekken waar de boten ’s winters gestald worden en dus ook havens! En laat de Snoek nou ook die havens als voorkeursplek hebben in de winter. De beschutte plekken, en de iets hogere watertemperatuur, maken het voor de vis erg aantrekkelijk om hier enkele maanden te verblijven. Voor de visser wordt de haven in de winter ineens een ideale plek. Er zijn weinig mensen aanwezig, er zwemt veel vis en vaak vertoef je net iets meer uit de vaak koude wind. Helaas zijn de eigenaren van boten gestald in de havens vaak geen liefhebbers van sportvissers die rondom hun boten willen vissen. Om deze reden worden de steigers van een haven vaak gezien als privé terrein. Ook wel een beetje begrijpelijk want onverlaten laten er soms verspilde lijnen, met vaak nog de haken eraan in aanmeerlijnen of gewoon op het dek verspeeld, liggen! Een goede optie wordt dan het vissen vanuit de boot. Dit wordt ook lang niet altijd toegestaan, maar vaak wordt het wel door de vingers gezien. Let wel goed op andermans boten, want voordat je het weet is het vissen er verboden.

 

Aasvis,

Waarom met dood aas? Omdat in de koude maanden, November tot en met Maart, de snoek door een lagere stofwisseling minder “energie” heeft om achter een Hardbait aan te jagen. Vooral niet als je je bedenkt dat de snoek in een haven vaak tussen zeeën van witvis zwemt. Hij hoeft vaak alleen zijn bek los te trekken, en de witvis zwemt als het ware al naar binnen.  Aasvis gebruiken dus! Dat zou de oplossing zijn volgens vele ervaren vissers. De aasvis kun je op diverse manieren bevestigen, staaldraad met 1 2 of soms zelfs drie dreggen zijn allemaal verkrijgbaar maar ik prevaleer de aasvis te bevestigen aan een fluor carbon onderlijn met een enkele of dubbele dreg. De haak of haken prik ik door de rug en bij twee ook in de bek van de aasvis,  met 1 dreg komt het aas het natuurlijkst onder de dobber te hangen.

Welke Aasvis?

 

 De meest bekende soorten vis die je zou kunnen gebruiken als dood aas. Voorn, baars, makreel, panharing, sardines, forel, etc. Het voordeel van het gebruik van zoutwatervissen is dat ze vaak veel meer visolie bij zich dragen dan bijvoorbeeld voorn of baars. Een ander voordeel van sardines en panharing ten opzichte van de andere soorten is dat deze ontzettend “zacht” zijn. In bevroren toestand kun je ze een heel eind ingooien, maar zodra ze ontdooit zijn vallen ze al bijna van je haak. Wanneer een snoek bijt, zal je bij het aanslaan dus veel beter de haak uit de aasvis kunnen slaan.
Gebruik grote sardines van een centimeter of 15-20, deze hebben een mooie maat, stinken hard, en de dreggen kun je er goed uitslaan. Wanneer je niet aan sardines kunt komen, gebruik dan panharingen van ongeveer 30 centimeter. Als deze ook niet voorradig zijn op de markt neem dan makreel mee. Makreel is wel minder prettig om mee te vissen, de taaie huid vraagt eigenlijk om een andere montage dan wij gebruiken.

 

De montage,

 

 Hou de montage voor het dood-aas-vissen zo simpel mogelijk. Net boven de bodem vissen; Een schuifdobber van rond de 25 gram, een schuif loodje van zo rond de 10/15 gram, een stuitje boven de dobber en op de hoofdlijn een tonwartel met 10kg trekkracht om dat de onderlijn aan te bevestigen. Bij voorkeur harde Fluorocarbon in 0.45mm minimaal! en minimaal 70 cm lang, ten opzichte van staal en of kevlar is Fluorocarbon veel minder zichtbaar, soepeler en makkelijk te knopen. De juiste kwaliteit en maat lijn zal niet worden doorgebeten. Als Haak een dreg maat 1/0, mijn voorkeur gaat uit naar Owner en of Gamakatsu. Voor groter aas kun je ook een dubbele dreg in de rug monteren, dan knoop je een wartel aan de hoofdlijn en van daaruit twee even lange onderlijnen 10 tot 12cm, met een dreg, het aas hangt dan horizontaal onder de dobber, alsof hij zwemt.
 mooie actie van de rondgetrokken hengel bekoort mij persoonlijk meer dan de stijvere met meer controle. 1 of  1 ½  lb karperhengels voldoen prima, deze vragen wel om een behoorlijk formaat molen in de reelhouder omdat anders speling ontstaat. Wanneer je kiest voor de spinhengel is er een tweede keuze om te maken, Castingreel of werpmolen. Voor de ervaren visser kan het allebei, voor de minder ervaren vissers raad ik de werpmolen aan, maat 4 in de serie voldoet prima.

De hoofdlijn,

Ga niet te dun, het geweld van een vechtende snoek is groter dan je denkt en het vissen bij diverse obstakels verplicht je een juiste keuze te maken. Niets zo erg als een vis die na breuk rondzwemt met meters lijn! Ik raad aan een 0.30/0.35mm mono of 0.17/0.20mm gevlochten lijn. Mono werkt perfect, geeft je een beetje rek en werpt voor deze afstanden prima. Gevlochten lijnen hebben nauwelijks rek en drijven meer, dat kan beide een voordeel zijn.