Soms is het een behoorlijke zoektocht als je echt iets wilt vinden wat werkt. Dat betekent zoeken ... zoeken ... zoeken. Soms is de zoektocht een behoorlijke route vol tegenslagen en slechte resultaten. Soms is het echter Bingo en trek je de jackpot. Dan denk je na die ene goede visdag het ei van columbus te hebben gevonden.

Meestal echter kom je tot de conclusie dat het gekozen voer het de dag of dagen erna erbij laat zitten en je valt terug bij het begin van alles: zoeken ... zoeken ... zoeken!

Meestal ook weet je eigenlijk wel dat je helemaal niet hoeft te zoeken. Meestal is er namelijk wel een compleet voer te vinden dat het over het algemeen gewoon erg goed doet. En altijd weer is men toch op zoek naar................. ja naar wat eigenlijk, een altijd vangend voer?

Even duidelijkheid betreffende de rol van het voer. Als het gaat om het behalen van resultaat steekt het volgens mij zo in elkaar:

 • 20%: dit is de factor geluk bij het trekken van het nummer of het kiezen van de stek.
 • 20%: dit is de factor van het gebruiken van de juiste materialen zoals; haken, lijn, etc.
 • 15%: dit is de factor bij het kiezen van de juiste techniek, Feeder, Match, Vaste hengel etc.
 • 15%: Het gebruikte lokaas, je kunt het namelijk slecht, goed of heel goed doen, maar meer varianten zijn er niet, een altijd vangend aas of voer bestaat niet!
 • 30%: dat is toch echt de visser zelf, hij/zij bepaalt wat op welk moment te doen! De senioren helpen de jeugd om dit allemaal te leren.

Een voorjaars voertip voor hen die het zeker niet fout willen doen.

 • Kanaal op Voorn en Brasem,
 • 1 deel Voorn Teammix
 • 1 deel Voorn Teammix zwart
 • 2 delen Teammix Brasem bruin/ wanneer met de feeder gevist word vervangen door Teammix Feeder Geel.
 • 1 deel Zoete mais, deze in heet water met twee eetlepels melasse bevochtigen tot een papje en het voer daarmee aanmaken.
 • 1/8 deel geroosterde hennep

Het geheel mengen en na de eerste bevochtiging met de Mais pap afzeven en na 1/2 uur opnieuw bevochtigen, nogmaals afzeven en checken of er een goede verhouding is ontstaan. Als voerballen makkelijk kunnnen worden gemaakt en niet te moeilijk uit elkaar gaan is de basis goed. Aan de waterkant nogmaals checken of het voer niet te ver is ingedroogds anders de stappen herhalen.

Maak 1/4 deel van het voer wat natter dan de rest opdat je met weinig kracht hardere voerballen kan maken dan met de rest, deze ballen zullen meer tijd nodig hebben om op te lossen en zijn bedoeld voor later tijdens de visdag (vertraagde werking).

Uiteraard kan in het voer met diverse soorten aas worden gewerkt, mijn voorkeur hebben een hand vol gekneusde Casters en wat voermaden, later kan evt ook geknipte wormen en/of mais worden toegevoegd.

Op de lage Vaart is dit een bewezen winnende mix, kijk maar in de uitslagen van 2008!

Mvgr.
Jan van de Bovenkamp
Team ABU-EVEZET